piątek, 14 października 2011

Przepis na praliny czekoladowe.!


Skład:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2/3 szklanki mleka
60 g masła
szklanka cukru pudru
8 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatki do obtoczenia:
migdały
wiórki kokosowe
orzechy

Na początku łamiemy czekolady na kawałki
 Dodajemy cukier waniliowy i mleko.
Stawiamy na niewielkim ogniu i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Mieszamy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę.
Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Dodajemy masło,
kakao

i przesiany cukier puder.
Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy do lodówki
Masa musi się porządnie schłodzić.
Po 30 minutach sprawdzamy czy masa jest wystarczająco schłodzona.
Jeśli nie - odstawiamy ją do lodówki jeszcze na jakiś czas.
Jeśli tak, formujemy kuleczki i obtaczamy je
w migdałach, wiórkach kokosowych lub orzechach. : )
Układamy je na talerzyku i gotowe.! : )


 Smacznego! :)




Angelika : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za wszystkie komentarze. Motywują mnie one do dalszego pisania. :) Piszcie swoje propozycje, uwagi, za wszystko jestem wdzięczna. :*